
Włoskie potrawy cenione są na całym świecie za to, jak smakują. Jednak trzeba mieć świadomość tego, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, lecz również składnikom używanym do przygotowania. Wielu kucharzy z tego kraju stosuje jedynie produkty włoskie oryginalne, przez co ich dania smakują doskonale. Tak jest chociażby jeśli chodzi o mozzarellę, która stanowi nieodłączny składnik wielu dań, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, którą przeważnie się spotyka w sklepach, produkowana jest z krowiego mleka. Najczęściej występuje w formie miękkich, niewielkich kulek umieszczonych w zalewie. Bez problemów ją można pokroić nożem, ale też i rozdzielać na kawałki rękami, jeżeli ma dobrą jakość to wówczas się będzie charakterystycznie strzępić. Lecz aby ser ten rzeczywiście miał odpowiedni smak, to trzeba sporego doświadczenia przy jego produkcji, a także składników najwyższej jakości. Ciekawą, chociaż niezbyt jeszcze popularną wersją jest mozzarella burrata.
W jej przypadku do każdej kulki zostaje dodana niewielka ilość śmietanki, która później się znajduje w charakterystycznej torebce. Smak tego gatunku jest naprawdę maślany i delikatny, właśnie dzięki zawartości śmietanki. Zupełnie inaczej smakować będzie mozzarella buffala, jaka jest uważana za jedną z najlepszych odmian. Lekką kwaskowatość i wyrazistość zawdzięcza ona dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z jakiego się ją wytwarza.
+Tekst Sponsorowany+