Chyba każdy wielbiciel włoskiej kuchni słyszał o mozzarelli. Praktycznie żadna pizza bez tego sera się nie obejdzie, ale jest on wykorzystywany także w wielu innych potrawach. W zwykłych sklepach można oczywiście znaleźć wyroby nieco przypominające włoskie oryginały, ale tak naprawdę daleko im do nich będzie.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie kulek zanurzonych w serwatce. Ma miękką strukturę i charakteryzuje się łagodnym smakiem. Po stopieniu dość mocno się ciągnie, przez co smakuje wyśmienicie na pizzach i innych gorących potrawach. Ale można ją rzecz jasna także zjadać bez ogrzania, na przykład w formie dodatku do sałatek. Dla odpowiednie jakości włoskiej mozzarelli bardzo ważne są rzecz jasna wszystkie składniki, ale też sposób w jaki się ją przyrządza. Teoretycznie nie jest on trudny, lecz wszystkie niuanse i drobiazgi powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.
Typowa mozzarella produkowana jest przede wszystkim z mleka krowiego, ale Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do produkcji której stosowane jest mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Lecz powoli przekonywać zaczął swoim niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od zwykłego. Różnice te biorą się z tego, że mleko bawole posiada większą ilość tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Ser ten jest trochę kwaśny, ale jednocześnie niezwykle smaczny, posiada również sporo właściwości zdrowotnych.
Bardzo oryginalnie smakuje także mozzarella burrata, jaka zaczyna być dopiero popularna w naszym kraju. Przeważnie produkuje się ją z mleka krowiego, lecz z dodatkiem śmietanki. To zapewnia lekki maślany posmak, od którego wywodzi się zresztą oryginalna nazwa. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz w środku ma woreczek serowy. W zwykłym markecie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś będzie chciał taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.