Mało jest osób, jakim nie smakuje prawdziwa pizza, w której jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest aktualnie niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze jako dodatek do wielu innych dań, sałatek czy po prostu na kanapki. Tradycyjną mozzarellę wytwarza się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada mocno sprężystą, charakterystyczną konsystencję.
Sprzedawany jest on z reguły w formie spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Bardzo podobnie wyglądać będzie inna popularna odmiana tego sera, to znaczy mozzarella burrata. Pomimo tego że jej wygląd jest identyczny, to kulki wypełnione są wewnątrz maślaną masą. Jest to rezultatem metody produkcji, w czasie jakiego do przygotowanych kieszonek jest wlewana porcja pysznej śmietanki, która daje ten charakterystyczny smak. Opisywane dotychczas sery były produkowane z mleka krowiego, ale nie Włosi nie tylko takie używają.
Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, która powstaje na bazie mleka specjalnej rasy bawołów. To mleko charakteryzuje się trochę większą ilością tłuszczu, a to z kolei ma przełożenie na smak o wyczuwalnej kwasowości. Jednak mimo tego ser ten bardzo dobrze smakuje i ma spore grono zwolenników. Różnych rodzajów mozzarelli jeszcze kilka jest, jeżeli ktoś zamierza ich szukać, to może sprawdzić na przykład któryś ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+