Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są popularne rodzaje włoskiej mozzarelli

Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch wie doskonale, że wyśmienicie ona smakuje. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wytworzenia, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, komponuje się też świetnie z innymi gorącymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w woreczku z zaletą chyba każdy z nas zna, gdyż można je spotkać w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej są one produkowane przez firmy z danego kraju, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.

Szczególnie że Włosi mają kilka ciekawych odmian tego sera, które zasmakować powinny wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z bawolego mleka, które ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do dużej ilości potraw. Doceniana wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z mleka krowiego, lecz tylko w paru rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, którzy wszystko robią w sposób ręczny, bez wykorzystania maszyn i urządzeń. Z pewnością warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera maślany środek. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz