Boże Narodzenie to jeden z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Bardzo ważną rzeczą w tych dniach jest też dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, wyglądające oczywiście całkowicie odmiennie niż obecnie, pojawiły się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. Na samym początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, aby zostać ostatecznie się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Dzielenie opłatkiem ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy wszelkich innych negatywnych emocjach, a życzenia które się składa są życzliwe i serdeczne. Z takich też powodów na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich zorganizowaniem.
Jeśli ktoś chce, to może się udać do pobliskiego kościoła, w którym je otrzyma za niewielką ofiarą. Opłatki kupić też można w przeróżnych sklepach, ale warto pamiętać przy tym aby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Prawdziwe opłatki wypieka się jedynie z naturalnej pszennej mąki, a wiele receptur sięga nawet dziewiętnastego wieku. Jedynym dopuszczalnym poza mąką jest woda, nie można do nich dodawać utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam etap pieczenia trwa bardzo krótko, gdyż oplatki w piecu spędzają zaledwie jedną minutę. Na powierzchni opłatków niejednokrotnie mogą się znajdować różnego rodzaju religijne motywy, jakie się wytłacza za pomocą specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+