Prawdziwe sery z Włoch cieszą się popularnością na całym świecie, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak również pozostałe produkty włoskie wytwarzane są jedynie z naturalnych składników i zgodnie z recepturami przekazywanymi przez pokolenia.
Szczególnym uznaniem cieszy się mozzarella włoska, która jest podstawą wszystkich porządnych pizz. Standardowe mozzarelle wytwarzane są oczywiście z krowiego mleka, są w formie białych, miękkich kulek. Struktura tego sera jest miękka i lekko rozciągliwa, a do sprzedaży są pakowane do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Tradycyjna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, ale warto też zwrócić swoją uwagę na kilka jej innych odmian, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą jest to, że produkuje się ją z bawolego mleka. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie bardzo się to zmienia z uwagi na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, lecz przy tym dużo niższy poziom złego cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser w pierwszej chwili przypomina typową mozzarellę, lecz jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym środkiem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z dodatkiem śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+