Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Sery mozzarella – jakie są ich często wybierane rodzaje

Każdy miłośnik włoskich potraw wie bardzo dobrze, jak ważne w tej kuchni są mozzarelle. Co prawda obecnie w większości krajów wytwarzane są one przez rodzime firmy, lecz nie można ich porównywać z tym, co oferują producenci z Włoch. W dużym stopniu bierze się to z dobrego mleka, lecz również i sposobów produkcji, które są pilnie strzeżoną tajemnicą wytwórców.

Największą popularnością cieszy się klasyczna mozzarella włoska, to ona właśnie stanowi podstawę wielu potraw, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Całkiem niedawno jeszcze takim mianem nazywać można było wyłącznie sery produkowane z bawolego mleka, lecz od pewnego czasu także i sery z mleka krów. Sam proces produkcji jest niezmienny od wielu lat. Do dużej kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z dodatkiem podpuszczki, i wszystko się następnie podgrzewa. Po dwóch godzinach tworzy się skrzep, jaki potem jest odsączany, podgrzewany i zalewany wodą o odpowiedniej temperaturze.

Na sam koniec całość jest schładzana, a następnie moczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Lecz żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, to należy mieć mnóstwo wiedzy i doświadczenia, a włoscy serowarzy są niedościgłymi mistrzami w swoim fachu. Klasyczna mozzarella jest lekko sprężysta i ciągliwa, posiada też delikatny, łagodny smak. Trochę inaczej smakować będzie mozzarella buffala, którą się produkuje z bawolego mleka. Ze względu na to, że to mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak wytwarzanych z niego serów jest dość nietypowy, o lekkim kwaskowym posmaku.

Następnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. Przy pierwszym spojrzeniu ona mocno przypomina klasyczną mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie ze względu na sposób wytwarzania. W czasie niego do wszystkich kulek dodawana jest delikatna śmietanka, odpowiadająca za charakterystyczny, łagodny smak tego sera. Wymienione powyżej sery, jak też pozostałe produkty włoskie oryginalne bez problemów można kupić w specjalistycznych sklepach, które się specjalizują w takim asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz