Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Przeglądając sklepowe półki bez problemów zauważy się na nich niewielkie woreczki, w jakich umieszczone są serowe kulki w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi także najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, czyli mozzarella fior di latte.

Produkowana jest ona jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkową jakość produktu końcowego. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji kolejnego rodzaju mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystuje się mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na końcowy smak. Mozzarella buffala jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa.

Zawiera też sporo więcej różnego rodzaju składników odżywczych, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety. Coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z krowiego mleka, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej kulce bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej jest wlewana niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu burrata ma płynniejszą konsystencję, a równocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak ceniony przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz