
Podczas otwierania zakładu gastronomicznego pomyśleć należy o różnych sprawach. Jedną z nich jest dbanie o odpowiednią czystość wypuszczanych ścieków, w jakich nie może się znajdować nic, co spowodowałoby przytkanie rur. A że tłuszcze niestety takie właściwości posiadają, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można odprowadzać ich do ścieków. Za coś takiego grożą wysokie kary, z tego też powodu dużo lepszym wyborem będzie zainstalowanie specjalnego separatora. Urządzenia te funkcjonują w oparciu o grawitację. Ścieki odprowadza się do dużego zbiornika z przegrodami w środku.
Cięższe zanieczyszczenia opadają na dno, natomiast lżejszy tłuszcz unosi się na górze. Dzięki temu do systemu kanalizacji odprowadzona zostaje czystsza woda, nie zawierająca nic, co spowodować by mogło przytkanie rur. Lecz ciągłe użytkowanie kuchni powodować będzie zwiększanie się warstwy tłuszczu w środku, dlatego też co pewien okres czasu do wykonania będzie przegląd separatorów. Zaleca się, aby robić go co najmniej raz w miesiącu, ale to zależne jest od indywidualnego ustawienia.
Pracownicy czy właściciel firmy systematycznie muszą sprawdzać stan zbiornika, i jeżeli poziom tłuszczu będzie zbyt duży, to zorganizować czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk. Przepisy zabraniają, aby można to było zrobić samemu, niezbędne jest zatrudnienie specjalistycznej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Takie firmy przede wszystkim dysponują odpowiednimi samochodami, do których ściągane są wszelakie odpady. Poza tym po każdej wizycie wystawić muszą protokół, na wypadek kontroli z sanepidu. Tłuszcz nie jest materiałem niebezpiecznym, lecz i tak wymaga specjalnej utylizacji, dlatego zajmować się tym mogą jedynie upoważnione firmy. Podejmując decyzję o współpracy z taką firmą najlepiej podpisać umowę na dłuższy czas na systematyczne. Wówczas po pierwsze na pewno będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a po drugie nie trzeba będzie za każdym razem czekać na termin.