
Lato to czas, kiedy bardzo chętnie sięga się po najróżniejsze napoje i lody, zwłaszcza jeżeli są one mocno zimne. A właśnie taka jest granita, od kilku lat zyskująca ogromną popularność. Ten przepyszny deser został wymyślony w upalnej Sycylii, to właśnie tam połączono cukier, sok z cytryny oraz wodę, i zaczęto to serwować w zmrożonej formie. Temperatura deseru jest ujemna, lecz dzięki ciągłemu mieszaniu wszystko przyjmuje postać malutkich kryształków.
W krótkim okresie czasu granita stała się popularna w wielu krajach, bijąc w upalne dni wszelkie rekordy sprzedaży. Z takich też powodów wiele osób zastanawiając się nad jakiś wakacyjnym biznesem poważnie rozważa punkt gastronomiczny z granitą. W praktyce taki biznes nie wymaga jakiś pokaźnych nakładów finansowych, a może przynieść wiele wymiernych korzyści. Po pierwsze zainwestować trzeba będzie w granitor, to znaczy sprzęt do wytwarzania deseru. Granitory są oferowane w wielu różnych wersjach, różniących się od siebie ilością pojemników, możliwościami ustawienia temperatury czy też dodatkowymi funkcjonalnościami.
Jeżeli faktycznie będzie się chciało na tym zarabiać, to od razu postawić trzeba na urządzenie o dużej wydajności, które będzie miało więcej możliwości. Poza granitorem do kupienia będą jeszcze różnego rodzaju dodatki i akcesoria, na przykład takie jak opakowania do granity, konieczne do tego aby ją podawać klientom, czy podgrzewacz do sosu. Jeśli znajdzie się do tego dobre miejsce, na przykład przy jakiejś plaży, to można będzie liczyć na sporą ilość klientów.
+Tekst Sponsorowany+